donderdag, oktober 25, 2007

Weekje Phnom Penh

Hallo allemaal, vanuit een regenachtig Phnom Penh (hoofdstad).

De tijd vliegt. Morgen zitten we hier al weer een week en dat was meer dan genoeg om alles hier te zien. Morgen reizen we verder naar het zuiden, naar de kustplaats Sihanoukville. Inmiddels zijn we er achter dat we liever in mooie kustplaatsen / op eilanden zitten dan midden in de stad, ook al is Phnom Penh best mooi en niet al te druk.

In de week dat we hier zaten hebben aardig wat gedaan en meegemaakt. Vrijdag 19 oktober 2007 zijn we aangekomen en hebben ons eerst naar een reisagentschap laten brengen omdat in de lonely planet staat dat je daar de hotels veel goedkoper kan boeken. Dat bleek inderdaad te kloppen en het scheelde meer dan de helft! Ook dit keer zijn we weer in een vrij luxe hotel gaan zitten, omdat Joost nog steeds een beetje moet werken. Na wat foldertjes te hebben gezien hebben we gekozen voor het Phnom Penh hotel (www.phnompenhhotel.com).

In Phnom Penh en de omliggende omgeving zijn een aantal locaties die de moeite waard zijn om te gaan bekijken. Omdat deze best wel ver uit elkaar liggen hebben we een tuk-tuk geregeld voor een hele dag en zijn zo van plek naar plek gereden.

Als eerste zijn we naar de Killing Fields gegaan. Deze beruchte plek ligt ongeveer 15 kilometer buiten de stad en valt wat ons betreft in de categorie “je moet het gezien hebben” ook al is het niet voor de “lol”. Kort samengevat is het een relatief klein kamp waar tussen 1975 en 1978 ongeveer 17.000 mannen, vrouwen en kinderen op gruwelijke wijzen zijn vermoord. Ook al is de omvang niets vergeleken met de Jodenvervolging kun je wel stellen dat dit kwa bruutheid erger is. We hebben er bewust voor gekozen om geen confronterende foto’s op internet te zetten waardoor je dit bij de foto’s niet terug zal zien.

De mensen die naar de Killing Fields werder gebracht zaten daarvoor meestal gevangen in een locatie genaamd S-21 (midden in de stad). Na de Killing Fields zijn we hier naar toe gegaan. Ook hier kun je weer veel merken van de gruweldaden van het toenmalige regime. Een van de dingen die ons het meeste trof was het feit dat vooral kinderen deze gruweldaden hebben uitgevoerd, bijvoorbeeld als bewakers. Nog iets schokkend: heel veel van de oorlogsmisdadigers lopen na meer dan 25 jaar nog gewoon vrij rond!

De middag van ons “touristendagje” zijn we naar het nationale museum geweest, gevolgd door het “Royal Palace”. Beide bezoeken waren best leuk en we hebben best mooie dingen / gebouwen gezien. Misschien als wij niet van die cultuurbarbaren zouden zijn hadden we waarschijnlijk een hele interessante middag gehad. In ons geval is het al snel “Oh, weer een potje … ja hij is wat groter … next!”. Bij de gebouwen van het Royal Palace was het voor ons weer iets makkelijker. Deze zijn zo mooi, groot en gedetailleerd dat je daar wel even mee zoet bent … (maar toch … na anderhalf uur en mooi gebouw 8 … is het voor ons weer tijd voor iets nieuws :)

Voordat wij hier naar Phnom Penh zijn gekomen zaten wij in Battambang, een paar honderd kilometer naar het westen. Hier hebben wij kennis gemaakt met een andere Nederlandse backpacker, Martijn Spierenburg ((www.martijnspierenburg.waarbenjij.nu). Zal je altijd zien dat je elkaar dagen later, paar honderd kilometers verder, in deze “drukke” stad gewoon weer tegenkomt :)

Ter afsluiting van de dag zijn we naar de “central market” geweest. Deze laat zich het beste omschrijven als de Beverwijkse bazaar, met als uitzondering dat er geen 300 oude Mercedessen voor de deur staan … maar 3000 Honda brommers. Waar ze in beverwijk 8 hallen voor nodig hebben is hier in 1 hal geperst. Ook al is het erg druk en volgebouwd is het zeker leuk om dit te zien. Je kunt hier echt alles kopen wat je maar wilt, van illegale T-shirts tot illegale pannen & potten en van illegale films tot illegale horloges. Nu hoef je overigens niet naar de markt voor een “ali illigalie” D&G shirt, zelfs in de grote warenhuizen is alles nep. Het enige dat hier niet wordt nagemaakt zijn de sigaretten (zover ik weet) want die kosten toch maar 21 eurocent per pakje.

De volgende dag hebben we nog wat door de stad gedwaald om de laatste plekjes te gaan bekijken. Vooraf hadden we een beetje gekeken waar we naar toe wilde, maar daar is weinig van terecht gekomen. We zijn blijven plakken in een redelijk groot warenhuis waar we opnieuw onze ogen hebben uitgekeken naar de vele spullen die ze daar verkopen. Na afloop zijn we naar de terrassen langs de “Tonle Sap“ rivier gegaan. Bij toeval bleek dat we in een restaurant van een Nederlander terecht waren gekomen. De allerbeste kerel weet een hoop van Cambodja en zat vol verhalen over zijn ervaring hier. Uiteindelijk zijn we tot laat in de avond blijven plakken en hebben samen met hem het licht uit gedaan :)

De andere dagen zijn vrij rustig verlopen. We slapen wat meer en we hebben beide inmiddels een dagabonnement op de WC gehad (geen idee wat de oorzaak was). Maar blij dat we vanuit NL de juiste medicijnen hebben meegenomen en dat we in een brandschone omgeving zaten.

Morgen gaan we dus verder reizen naar de kustplaats Shihanoukville, met de bus een kleine 4 uur reizen. Vanaf hier gaan we ook meteen het visum voor Vietnam regelen, wat ons volgende land gaat worden. Dit bezoek aan Cambodja blijven we alleen ten zuiden van Phnom Penh. Later (na Vietnam en Laos) komen we een keer terug voor het noorden waaronder Siem Reap (Ankor Wat).

Tot het volgende verhaal.

Heel veel liefs van Moira en Joost

5 foto's Battambang
12 foto's Phnom Penh (algemeen)
6 foto's Phnom Penh (nationale museum)
6 foto's Phnom Penh (royal palace)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

he vakantie gangers
jullie verhaal is weer om jalours om te zijn.
wij hier braaf ploeteren om een paar centen te verdienen in het trouwens steeds kouder wordende NL we hebben al mogen krabben.
wij hebben het wel druk met oefeningen en zo dus we worden bezig gehouden zeg maar hahaha.
verder gaat het wel goed hier.
we kijken regelmatig ( eigenlijk elke dag) of jullie weer zo'n prachtig verhaal hebben.
nou wij wnensen jullie cultuurbarbaren nog heel veel kijk plezier (lol)
grtjes hetty en tuba

Marjolein zei

Jeetje wat gaaf zeg! Ik heb over deze plaatsen geleerd op mijn toeristische opleiding, maar is wist niet dat het er zo mooi is! Ben erg benieuwd wat jullie straks van Vietnam vinden. Vinden jullie het nog steeds leuk, dat reizen?
Groetjes,
Marjolein