woensdag, februari 20, 2008

Terug bij af

Ja, ja, het is alweer te lang geleden dat we hier voor het laatst een berichtje hebben geplaatst. Sinds toen en nu hebben we er alweer zo’n 2000 kilometer op zitten. Vijf dagen geleden zijn we aangekomen in zuidoost Thailand op het eiland Ko Tao. Eerder waren we hier ook al (het “duikeiland”) aan het begin van onze reis en we kunnen dus zeggen dat we weer terug bij af zijn.

Ons vorige bericht kwam nog vanuit Siem Reap in Cambodja en sindsdien hebben we behoorlijk veel met de trein gereisd en veel dingen gezien en gedaan. Als eerste stop in Thailand hebben we Bangkok aangedaan. Deze bruisende metropool hebben we eerder altijd gemeden en was het onze sport zo snel als mogelijk de hectiek van de stad te ontvluchten. Maar na inmiddels in meerdere grote steden te zijn geweest (Phnom Penh, Saigon, etc.) wat niet tegen viel hebben we besloten Bangkok ook een kans te geven.

Het is ons niet tegengevallen (bedankt Jolanda & Fred). Ja, het is druk, chaotisch, het stinkt en echt gezond kan het niet zijn maar als je goed kijkt kun je hier ook dingen doen die je hier in Azië niet in deze proporties tegenkomt. We zijn langs het Royal Palace gegaan, een naam die jullie misschien nog herkennen van het Royal Palace in Phnom Penh. Je moet deze twee attracties maar niet te veel vergelijken want dan wint Phnom Penh duidelijk voor ons, maar ook in Bangkok is het een bezoekje meer dan waard. Jammer genoeg was het slecht weer en zijn de foto’s dan ook niet echt heel spectaculair.

Naast het gebruikelijk portie “sightseeing” hebben we ook gedaan wat de meeste mensen in Bangkok gaan doen: “shop until you drop”. Zelf als we alle vergrootwoorden gebruiken die we kennen om te beschrijven hoe groot de shoppingmalls in Bangkok zijn zou het nog niet genoeg zijn. Van de grotere merken kleding, horloges, tassen, auto’s, etc., etc. ,etc. zijn minimaal 2 vestigingen in een straal van nog geen kilometer. Met stip op 1 staan de fastfoodketens met misschien wel 10 vestigingen op 1 vierkante kilometer. Na 4 maanden lang zonder Big Mac hadden we er al helemaal naar toegeleefd en jullie raden het nooit, maar het is ontzettend tegengevallen. Slappe patat en kleffe broodjes. Waarschijnlijk door het vele reizen en het vele buiten de deur eten hebben we smaak gekregen … wie had dat ooit gedacht. Heel stiekem vinden we een hamburger van de Burger King nu beter en dat terwijl we het in NL nooit aten.

Naast het vele shoppen heeft Bangkok ook in iedere hoge toren een mega bioscoop die gelukkig ook zijn gevuld met Engelse films. In de eerste drie dagen dat we in Bangkok waren zijn we al 2 keer geweest. Later toen we nogmaals een dag door Bangkok reisde hebben we nog een derde bios bezocht. Het meest opvallende is dat je voor 5 euro een bank kunt huren achter in de zaal en dat was voor ons wel een hele leuke ervaring en ook al was de film prut hebben we toch lekker gezeten. Een keer hebben we het nog bonter gemaakt en hebben we in de “Nokia Widescreen” zaal VIP plaatsen genomen waar je stoelen krijgt die je met een afstandsbediening achterover kunt klappen en met het dekentje wat je krijgt kun je zo rustig in slaap vallen (zie foto Moira).

Na een paar dagen Bangkok zijn we met de nachttrein naar Chang Mai in het noorden gereisd. Dit hebben we eerder in 2005 ook al gedaan en we wilde graag nog eens terug naar de prachtige natuur en het heerlijke klimaat. Tijdens het eten in de trein ontmoeten we te veel Nederlanders. Hebben we net vier maanden rondgereisd en bijna geen NL-ers gezien, maar dit was wel weer heel veel van het goede. Toen later op de avond Andre Hazes werd opgezet werd het pas helemaal een bende. Afgezien van 2 Thaise bediendes die ook begonnen mee te feesten en meedronken vond de rest van de Thai het maar niets. Om half twaalf (andere half uur na de officiële sluitingstijd) hebben ze de hele groep de coupe uitgeveegd. Van wie de CD nu eigenlijk was wisten we toen nog niet maar om naar “even aan mijn moeder vragen” te luisteren vonden we niet erg. Om maar meteen tot de clue te komen, op de terugweg ontmoeten we in de restauratiewagen een 25 koppige Nederlandse toergroep (Shoestring) en begon het hele feest weer opnieuw en kwam de aap uit de mouw … de CD(‘s) zijn van de Thaise bediendes die waarschijnlijk weten dat het altijd een gezellige boel wordt met Nederlandse muziek.

Chang Mai is er in de laatste tweeënhalf jaar niet echt op vooruit gegaan en toch was het weer heel leuk om daar te zijn. Waarschijnlijk is de grootste attractie de “night bazaar” en ook hier is het weer een kwestie van “shop until you drop”. Voor ons, na Bangkok, een beetje te veel van het goede en in twee avonden hebben we er wel wat rondgelopen maar echt veel “meuk” hebben we er niet gekocht.

In 2005 hebben we in Chang Mai al een tweedaagse trekking in de jungle gedaan en hierdoor hadden we genoeg aan een opfriscursus van een dag. Nu zullen we zelf wel de verkeerde keuze hebben gemaakt want uiteindelijk zijn we een hele dag rondgereden in een minibusjes met 6 Koreanen en 2 Canadezen (blij dat zij er tenminste nog bij waren). We hebben “geraft” op een bamboevlot, olifant gereden (ook meteen laatste keer geweest), zijn naar de “langnek” Karin’s geweest en hebben een vlindertuin bezocht (en zelfs 3 vlinders gezien!). Ok, het was soms best leuk maar dit soort massatoerisme gaan we voortaan wat beter ontwijken. Volgende keer weer lekker vies worden op een trekking (Fred, wanneer kom je nou?!).

In totaal zijn we zes dagen in het noorden gebleven. Naast het “Koreanentoertje” zijn we ook zelf nog op pad geweest. Ditmaal naar de dierentuin en we hadden ons ingesteld op dierendrama’s wat we al eerder in Azië hebben gezien. Niets van dit bleek waar en het was een prachtige groene dierentuin zoals we nog nooit eerder hebben gezien. De dieren waren zeer goed gevoed en hadden lekker veel ruimte.

De terugreis van Chang Mai naar Bangkok en met een rustdag in Bangkok zij we helemaal doorgegaan naar Ko Tao. Dit was zeer slopend en niet echt goed voor je humeur. Het eerste stuk viel mee, maar de tweede treinreis viel ons – met alle extra bagage die we in Bangkok hadden gekocht – zwaar tegen. De trein arriveerde om 5 uur ’s ochtends op onze bestemming en toen de bus die ons naar de boot moest brengen ook nog eens stuk ging was ons geduld wel een beetje op. Op ons tandvlees zijn we uiteindelijk kots misselijk aangekomen na een bizarre schommelende bootreis op Ko Tao en hebben ons appartement voor de komende maand betrokken.

Hutje op Ko TaoNu zitten we in een erg ruim opgezet appartement op dit prachtige rustige eiland. Ook al was het flink zeulen zijn we nu wel blij met alle kaas (old Amsterdam, jong belegen, Gouda ….), echte drop, zilveruitjes, erwtensoep, doperwten & worteltjes en alle andere Nederlandse zooi die we maar konden vinden. Moira heeft eergisteren al weer gekookt met 1 pit en een magnetron. Toch wel weer fijn om even een thuisgevoel te hebben.

Hier op het eiland wonen, zoals jullie misschien nog wel weten, onze vrienden Ties & Shirley. We hebben al weer flink aan elkaar gesnuffeld en dat dreigt een hele leuke maand te worden. We zullen hopelijk veel gaan duiken, Joost gaat eens flink werken en Moira zoekt op dit moment het eiland af naar een zwembad. De komende tijd zal er waarschijnlijk niet zo heel veel te vertellen zijn, maar zodra we weer een verhaaltje hebben of leuke foto’s dan zullen we ze zeker plaatsen.

Groeten en tot snel,

Moira en Joost

Bangkok (7 foto's)
Bangkok - Royal Palace (11 foto's)
Chang Mai (9 foto's)
Chang Mai - dagtocht(8 foto's)
Chang Mai - dierentuin (10 foto's)

Geen opmerkingen: