zondag, januari 13, 2008

“Happy New Year”

Beste allemaal,

We hadden dit bericht al wat eerder gepland, maar daar is weinig van terecht gekomen. Ik hoop dat jullie ook een “Happy New Year” hebben gehad. De mensen hier denken dat “Merry Christmas” en “Happy New Year” de officiële benamingen zijn in het westen. Dus je moet niet gek opkijken als ze vragen “Did you had a Happy New Year?” :)

De laatste keer dat wij een bericht schreven was vanuit de kustplaats Nha Trang (midden Vietnam). Hier hebben we een pretpark bezocht wat wel een beetje rare ervaring was. Het park ligt op een eiland 3 kilometer uit de kust. De kabelbaan tussen het vaste land en het eiland is de langste ter wereld (in zijn soort) en het zal ons niet verbazen als het een skilift is, maar we weten het niet zeker omdat we nog nooit een skilift van dichtbij hebben gezien :) Het uitzicht gedurende de 10 minuten dat het ritje duurde is echt heel erg mooi (zie foto’s) maar ook wel een beetje eng. Joost mocht niet eens gaan wiebelen van Moira. Waarschijnlijk was de kabelbaan zelf de leukste attractie van het park :) Het park was vrij simpel en brandschoon.

We wilden graag met de trein terugreizen naar Ho Chi Minh / Saigon. Op de heenreis hadden we een nachttrein en we hadden beide erg zin om de terugreis met de trein te doen om nog wat meer te kunnen zien van de prachtige omgeving. Helaas pindakaas ging het hele feest niet door doordat de trein was volgeboekt … op de heenweg was die zelfde trein voor 95% leeg :( Ach fijn, met het vliegtuig kom je er ook en binnen 2 uur na vertrek stonden we weer in Saigon. Veel hebben we hier niet gedaan omdat we hier eerder al uitgebreid de tijd voor hadden genomen en bovendien moesten we de volgende ochtend al weer vroeg op met een snelle boot naar Can Tho te gaan voor de laatste week van het jaar.

De tweede week Can Tho was eigenlijk een beetje teveel van het goede. Eerder hadden we er al bijna een week verbleven en hadden de omgeving dan ook al goed gezien. Omdat het plaatsje niet al te groot is hebben we de acht dagen dat we er zijn geweest dan ook niet zoveel gedaan. Pas op de een na laatste dag hebben we de laatst overgebleven attractie bezocht, de “floating market”. Deze “markt” vonden wij beide erg leuk, we hebben nog nooit zoiets gezien. Het is redelijk ongeorganiseerd en wat je er voornamelijk kunt zien zijn boten uit de provincies die hier hun spullen komen verkopen. Omdat het gesloten boten zijn kun je dus bijna niet zien wat ze dan precies verkopen. Hier hebben ze het volgende op gevonden: pak een stok en knoop hier van alles dat je verkoopt een exemplaar aan en zet die op het midden van je boot (zie foto’s). Op de markt wordt voornamelijk groeten en fruit verkocht, maar zo nu en dan kun je ook andere spullen vinden. Zelf vonden we het leuk om te zien dat vrijwel alle karretjes die hier over de straten rijden ook terug zijn te vinden in boot vorm op de floating market. De meest opvallende was een varende supermarkt, een tankstation(!) en met stip op één een lotenverkoper. Hier in Cambodja / Vietnam struikel je zo ongeveer over de loten verkopers maar dit hadden wij echt niet verwacht (zie foto’s).

In deze week viel ook oud en nieuw. Nu zouden we jullie graag mooie verhalen vertellen en foto’s laten zien van dit geheel, maar dat gaat helaas niet lukken. Een paar minuten voor middernacht hebben we de TV aangezet opzoek naar een “klok” … niet te vinden ?! Precies om twaalf uur hebben we zelf een fles champagne opengetrokken en stonden vol verwachting naar buiten te staren opzoek naar vuurwerk … Juist, er gebeurde helemaal niets :) De Vietnamese vieren “ons” oud en nieuw niet en hebben over een paar weken hun eigen feestje wat ze “TET festival” noemen. Ach, volgend jaar beter (Sydney schijnt wel leuk te zijn :)

6 januari hebben we de rugzak weer omgedaan en zijn per snelle boot over de Bassac rivier richting Phnom Penh (Cambodja) vertrokken. Het was prachtig weer en de omgeving rond de rivier was wederom prachtig (zie foto’s). De grensovergang ging heel vloeiend en doordat de organisatie van de boot alle formaliteiten regelde was het allemaal niet zo spannend. Ok, dat kan het wel worden als je op reis gaat zonder geld … 2 Amerikanen stonden met een creditcard te wapperen en begonnen zich opeens zorgen te maken dat ze geen ATM (pinautomaat) konden vinden. Toen we het eenmaal goed en wel doorhadden hebben we ze uiteraard geholpen, maar hoe naïef kun je zijn?! Overigens betaal je hier in Cambodja alles in US dollars … het wel een mop: “Ken je die mop al van die 2 Amerikanen zonder dollars bij een Cambodjaanse grensovergang …”. Na aankomst in Phnom Phenh hebben we nog een gezellig middag met hun doorgebracht en vanaf heden zullen we niet alle Amerikanen over een kam scheren, deze waren voor de verandering wel gezellig.

Inmiddels zitten we al weer bijna een week in Phnom Penh. We hebben een kamer gevonden in een “park” waar buitenlanders (meestal voor langere tijd) appartementen kunnen huren. Ook al hebben we een hotelkamer en geen officieel appartement zitten we hier echt top. Naast een badkamer hebben we een aparte slaapkamer en woonkamer. Na deze zes dagen hebben we echt het gevoel als of we echt ergens “wonen”. Om dit gevoel nog even vast te houden vertrekken we morgen naar Siem Riep (Angkor Wat) waar we twee weken in een soortgelijk kamer verblijven. We weten al zeker dat er daar geen internet is dus we weten niet wanneer we weer iets schrijven, maar het zal hopelijk minder lang gaan duren dan deze keer :)

Groeten en tot snel,

Joost en Moira

Nha Trang (10 foto's)
Can Tho 2 (13 foto's)
Phnom Penh 2 (11 foto's)

Geen opmerkingen: