woensdag, december 12, 2007

HCM, Nha Trang en Hoi An

Hallo allemaal,

Inmiddels is de snot opgedroogd en voelen we ons weer wat beter. In de twaalf dagen tussen het vorige bericht en vandaag is weer een hoop gebeurd. We waren gebleven bij Ho Chi Minh waar we nog het een en ander over zouden vertelen.

In totaal zijn we 4 nachten in Ho Chi Minh gebleven. Hellaas waren vrijwel alle “grote” hotels volgeboekt en konden we met moeite nog een kamer vinden. De kamer was te duur voor wat het voorstelde, maar na 14 hotels waren we wel blij dat er überhaupt nog iets beschikbaar was.

De stad zelf laat zich goed vergelijken met de hoofdsteden Phom Phen en Bangkok, erg druk maar wel leuk voor een paar dagen. Er is veel te zien en te doen. Inmiddels zijn ze al goed bezig om de kerstdecoraties uit de kast te halen en heerst er een gezellig stemming. Ook qua “site-seeing” is er veel keus. We hebben een paar religieuze sites bezocht en uiteraard een museum over de oorlog met Amerika. We waren overigens wel ingesteld op een redelijk Vietnamese kijk op de oorlog, maar wat we te zien kregen was echt onvoorstelbaar. Het laat zeer duidelijk zien dat de Amerikanen geen lieverdjes waren, maar over de Vietnamese gruweldaden lees / zie je echt helemaal niets. We hebben ook een nieuw setje foto’s van Ho Chi Minh online gezet (valt niet echt heel veel over te vertellen, de foto’s spreken voor zich).

Vanuit Ho Chi Minh zijn we per trein vertrokken naar Na Trang dat een paar honderd kilometer verder naar het noorden ligt. Toen we een aantal dagen voor vertrek een kaartje wilde kopen mochten we net als op het postkantoor een nummer trekken. Het enige verschil met Nederland is dat je daar nooit 200 nummertjes hoeft te wachten (met 4 operationele loketten en een gemiddelde tijd van een minuut of 3). Omdat je uiteraard binnen niet mag roken is Joost terug naar buiten gegaan en heeft daar de ontdekking gedaan dat er niet alleen publieke treinen zijn maar ook commerciële treinen. Dit kaartje was binnen 5 minuten gekocht en twee dagen later zijn we in de nacht afgereisd naar de kustplaats Nha Trang.

Van de week in Nha Trang hebben we niet echt veel kunnen genieten. Al vrij snel na aankomst begon Moira enkele griepverschijnselen te vertonen, een zere keel en algemeen gevoel van “niet lekker”. Omdat Joost dit natuurlijk niet wilde missen sloot hij zich een dag later aan bij de ziekenboeg. Moira heeft zich vrij snel weer redelijk hersteld. Joost – zoals altijd – wilde dit natuurlijk beter doen en maakte er echt een heel circus van. Hij kreeg, in tegenstelling tot Moira, heftige koortsen waarbij hij meer dan normaal begon te rillen. Na twee dagen hebben we opgezocht wat dat zou kunnen zijn en omdat we het niet vertrouwde zijn we naar het provinciale ziekenhuis gegaan. Op zich was dit ook wel “site-seeing”. De standaarden hier liggen toch iets anders dan in NL (negatief en positief). Ruim 2 uur later was er een bloedonderzoek gedaan, wisten we dat het een keelontsteking was en stonden we met een tas aan medicijnen weer buiten. Kosten: 25 euro.

Uiteindelijk hebben we per fiets nog wel iets van de omgeving kunnen zien (zie de foto’s voor het resultaat van dit dagje “tourist”). Niet alles maar dat is niet erg omdat we de 6 dagen rond kerst weer terug zijn in deze plaats.

Geheel tegen Joost zijn principes in zijn we met een binnenlandse vlucht weer een paar honderd kilometer naar het noorden gegaan. Normaal gesproken reizen we liever over land omdat je dan meer ziet, maar omdat we over ruim 10 dagen weer terug moeten zijn in Nha Trang. De bestemming was Da Nang en uiteindelijk het zeer oude plaatsje Hoi An, een van de weinig plaatsen hier in de omgeving die niet is vernield door de voorgangers van Bush (zullen ze wel over het hoofd hebben gezien).

Hoi An is het walhalla voor Moira. Al sinds tijden wil ze graag nieuwe kleding en dat is voor haar bijna niet te krijgen hier. Hoi An specialiseert zich in het op maat maken van kleding. Eenmaal aangekomen was dit ook wel overduidelijk met winkelstraten waarbij het minimaal 90% kledingmakers betreft. Vandaag hebben we onze slag dan ook geslagen en heeft Moira 3 nieuwe broeken, 2 nieuwe truitjes en een paar sandalen bestelt, kosten 80 euro (jaloers ?!).

Laatst las Moira op een de door haar gevolgde weblogs nog een leuk verhaal van 2 stelletjes die elkaar op reis zouden gaan ontmoeten. Dit kan ook anders: Zitten we ontschuldig schandig goedkoop bier te dringen (0,20 eurocent per glas), komt daar live een weblog van Moira langslopen. Ad en Anja (http://www.abtravel.nl) zijn ongeveer net zolang onderweg als wij maar hebben inmiddels een totaal andere route bereisd. “Oh, dat zijn zij van die $ 10.000,- “ wist zij zich nog te herinneren. Wat begon als een kort gesprekje is uitgelopen op een avond vol goedkoop bier en een lekkere pizza. Wat een toeval (zie de onze foto’s en vooral hun weblog, zij maken veel leukere foto’s :)

De komende dagen zij wij nog hier, terwijl wij wachten op de kleding van Moira. Over een paar dagen gaan we rustig (en dus over land) terug naar het zuiden en zullen met de kerst over een goede internetverbinding beschikken. T.z.t. zullen we gaan proberen jullie live een goede kerst toe te wensen.

Hebben jullie trouwens de kerstkaarten al ontvangen? Een kleine reactie op dit bericht of in het gastenboeken zouden we erg waarderen zodat we weten wie al die onzin van ons leest.

Groeten, fijne kerst en best wishes,

Moira en Joost

foto's Ho Chi Mihn (2)
foto's Nha Trang
foto's Hoi An

5 opmerkingen:

Brendan zei

kerst kaart nog niet binnen, wel ansicht van 22-11, gisteren binnen gekomen.

hoop dat het beter gaat met jullie, ik lees deze onzin.

brendan

Anoniem zei

Hoi Moira en Joost,

Natuurlijk worden de reisverslagen gelezen en doen jullie het allemaal niet voor niets. Uit eigen ervaring kan ik je melden dat vele mensen (vaak in stilte) meegenieten van jullie reis!

Ik wens nog veel reisplezier toe in Azie en blijf jullie volgen (helaas vanaf achter mijn computer).
Groeten Traveljunk Leo
www.traveljunkies.nl

Anoniem zei

Hoi luitjes,

Bedankt voor jullie kaart. Ook namens de collega's. Ik lees vol spanning jullie weblog. Ik vind het altijd weer leuk om het een en ander te horen. Kan nog steeds geen foto's verzenden ze blijken te groot. Dus maar wachten op Joost. Als de kleren klaar zijn wel foto's maken. Ik wil ze wel zien.
Groetjes
Prinses Sonja

Tikva zei

Zo af en toe lees ik eens wat verhalen van andere reizigers onderweg voor inspiratie.

En wow 10.000 dollar winnen we zijn helemaal jaloers.

Veel plezier nog en wie weet lopen we elkaar in azie ook eens tegen het lijf.

Ad & Anja zei

Hoi

Eindelijk kunnen we weer op jullie site komen. Leuk verslag!
Zijn jullie inmiddels weer in Cambodja?
Prettige kerstdagen!