vrijdag, februari 19, 2010

Update van het migratiefront

Het zijn turbulente tijden. We hebben op twee fronten nieuws: een negatief en een positief. Je mag zelf kiezen welke wat is :)

Ongeveer twee weken geleden heeft de minister van immigratie, zonder vooraankondigen, “de stekker” uit het “skilled migrant” programma getrokken. Australië gebruikt sinds jaar en dag een lange lijst met beroepen om te bepalen wat voor soort mensen zij beschouwen als een gewenste “skilled migrant” (de SOL: “Skilled Occupation List”). Deze lijst is in de loop van de tijd nogal verouderd en op een gegeven moment hebben zij van deze lijst een kleinere sub lijst gemaakt met die beroepen waar ze “nog meer” behoefte aan hadden (de MODL: “Migration Occupations in Demand List”). Deze MODL lijst zou vaker moeten worden bijgewerkt om zo beter in te kunnen spelen op de dynamiek van het economische vraag en aanbod systeem. Toen ook dat niet meer werkte hebben ze een half jaar geleden nog maar een derde niveau geïntroduceerd (de CSL: “Critical Skills List”). Maar goed, ze zijn het nu zat en hebben nu per direct de MODL en de CSL ingetrokken en de SOL zal over een aantal maanden grondig worden herzien.

Joost zijn kennis en kunde stond op de CSL, waardoor wij eerder in aanmerking kwamen voor een visum en voorrang kregen bij het verwerken van de aanvraag. Om een idee te geven: als je op de CSL stond was je binnen zes maanden klaar en anders drie jaar! Bovendien kreeg je, als je beroep op de CSL stond, 15 extra punten die belangrijk zijn bij het halen van de toelatingsdrempel (120 punten).

De internetfora die zich bezig houden met emigratie naar Australië schreeuwen moord en brand over wat er is gebeurd. Bijna niemand haalt nog de drempel van 120 punten, zonder die bonuspunten van de CSL. Ook voor ons zag het er even beroerd uit. Als Joost voor zijn IELTS test op alle onderdelen een 6.0 zou scoren dan zouden wij stranden op 115 punten.

Dit was even een behoorlijke domper, helemaal omdat Joost een dag hiervoor bij het IELTS test centrum had weten te ontfutselen dat hij die drempel gehaald had, en Moira ook aan haar eisen voldeed. We wisten alleen onze werkelijke cijfers nog niet.

De afgelopen week hebben wij het al gehad over wat wij zouden gaan doen na deze koerswijziging in Australië. Wij beide hebben een sterke voorkeur voor Australië, maar we hebben besloten om eventueel uit te wijken naar Nieuw Zeeland. Nog steeds geen slechte keus :) Ondertussen hebben we dagelijks vol spanning de mail opgehaald in de hoop dat wij nieuws uit Nederland hadden over onze IELTS score. Waarom? Nou, er was nog één scenario waarin Australië een optie was. Als Joost, geheel tegen zijn verwachtingen in, op alle onderdelen een 7.0 zou halen dan krijgt hij 10 voor zijn “vakkundigheid” in het Engels, waarmee het totaal weer zou stijgen tot 125.

Wat kan wachten toch lang duren. Gisteren was Joost het zat en is in de telefoon geklommen. Bij het IELTS test centrum vonden zij het toch ook wel erg vervelend dat alle kandidaten al ruim 14 dagen hun uitslag hadden en wij nog in het donker zaten. Geheel tegen de regels in hebben ze ons nu alsnog de scores telefonisch doorgegeven. Deze scores werken trouwens anders dan het Nederlandse systeem en werkt niet van 1 /tm 10. In plaats hiervan zijn er 9 “banden” waar je in kunt vallen en deze banden zijn niet lineair (zie wikipedia)

Moira heeft het echt geweldig gedaan. Zij moet op alle onderdelen minimaal een 4.5 halen. Ze is met vlag en wimpel geslaagd: haar beste onderdeel was “spreken” met een 7.0 en het gemiddeld is een 6.5.

Het gevoel dat Joost had na zijn test was niet terecht. Hij had wel gelijk dat zijn “schrijven” het minst zou zijn, maar zijn gevoel dat het spreken slecht was gegaan klopte weer niet. Hij had een 8.5 voor het “spreken” en” luisteren”, een 8 voor het “lezen” en een 7 voor het “schrijven”.

Dus … dat zijn 10 bonuspunten! De teller staat weer op 125 en de deur naar Australië lijkt dus nog niet definitief gesloten. We moeten nu eerst nog afwachten of de “Australian Computer Society” Joost inderdaad classificeert als A-klasse Nerd , maar dan zouden wij ons verzoek kunnen indienen. De kans dat hij niet op de nieuwe “SOL” lijst staat is namelijk heel klein; nog geen half jaar geleden is zijn beroep immers ook op de “critical” lijst gezet. De vraag is eerder of hij nog voorrang krijgt, of moeten we drie jaar wachten?

Ach, we zien wel… tot september hebben we in ieder geval nog reisplannen.

Groeten,

Joost & Moira

PS. Ook nog even een foto update van onze 2e en 3e road trip (61 foto's)

1 opmerking:

Barbara zei

Hoi Moira

Nou voor de eerste keer op je site. Mooi istie zeg. En wat een mooie verhalen allemaal. Ben jaloers hoor. Hopelijk gaan de plannen allemaal door want het klinkt wel spannend zeg. Ik ga jullie in ieder geval vanuit Ned volgen hoor. Oh en als je nog tips wilt over Indo dan hoor ik het wel. Het is mijn favoriet in ieder geval. Groetjes Barbara