dinsdag, juli 15, 2008

6 hotels, 4 vluchten, 8 duiken en 1 buikloop verder …

… of te wel, wij zijn weer eens te laat met het bijwerken van het weblog. De afgelopen maand zijn we behoorlijk veel aan het reizen geweest en we hebben dus best wat te vertellen / te laten zien.

Singapore
Vanuit Kuala Lumpur zijn we naar Singapore gevlogen. Wat een stad, in veel opzichten uniek en “over the top”.

De meeste kennen de verhalen over Singapore wel, je mag nergens roken en het zou er brandschoon zijn. Als je er op straat zou spugen dan zou je 30 dagen worden opgesloten en zou je 1000 euro boete moeten betalen. Volgens ons klopt de kern van het verhaal maar als je goed kijkt zie je de mensen er gewoon roken, zie je zo nu en dan een peuk op straat liggen en is er geen sprake van een enorme politiemacht die met bonnenboekjes door de straten paradeert.

De stad Singapore is erg goed georganiseerd. Er zijn verschillende metrolijnen die je goedkoop er snel door het hele land / de stad vervoeren. Het centrum is goed te vergelijken met andere metropolen zoals Kuala Lumpur en Bangkok. Toch zouden we iedereen willen aanraden om naar Kuala Lumpur te gaan in plaats van Singapore want daar is meer te doen en het is er veel goedkoper.

Naast een dag sightseeing en shopping zijn we een dag naar Sentosa Island geweest (ligt voor de haven van Singapore). Dit eiland werd sinds de komst van de Britten (2e helft 19 eeuw) gebruikt voor de verdediging van de haven van Singapore. Na de tweede wereldoorlog heeft de overheid besloten het eiland voortaan voor entertainment doeleinde te gaan gebruiken. Per vandaag hebben ze er diverse attracties, een museum en een pretpark. Verwacht geen Euro Disney, maar het was best leuk.

Kota Kinabalu
Vanuit Singapore zijn noordwaarts vertrokken richting Joho Bahru in Maleisië. Vanaf het vliegveld van JB was het makkelijker om een vlucht te krijgen naar Borneo.

Kota Kinabalu op Borneo (oost Maleisië) is lokaal een bekende badplaats. Ze hebben er een paar golfbanen (zijn ze hier gek op), wat eilandjes voor de kust en de onontkoombare snorkelboten voor de Koreanen.

In totaal zijn we hier een week geweest. Helaas hadden we deze week al vooruit geboekt, want anders waren we er na 2 dagen alweer vertrokken. Aan de andere kant was het voor Joost wel even handig dat hij wat tijd had om zijn achterstallige werk in te halen.

Moira heeft zich voornamelijk vermaakt met tripjes naar het centrum van KK voor wat boodschappen en heeft flink wat uren doorgebracht bij het hotel zwembad. Joost heeft nog 2 duiken gemaakt maar die waren niet echt spectaculair en daar valt dan ook niet zoveel over te vertellen.

Semporna
Een van de hoofdredenen om naar Borneo te gaan was het eiland Sipadan. Dit eiland is wereldwijd bekend als een van de beste duikstekken ter wereld.

Vanuit KK (in het noorden) zijn we naar het plaatsje Tawau gevolgen (in het westen). Vanaf hier is het nog anderhalf uur met een minibus naar Semporna. Omdat een paar jaar gelden het eiland Sipadan is omgedoopt tot nationaal park i.v.m. de schildpadden kun je niet langer op het eiland verblijven. In plaats hiervan verblijven de meeste mensen nu in het saaie kustplaatsje Semporna en vertrekken ’s ochtends massaal met boten naar de eilanden om te duiken / snorkelen.

Eenmaal aangekomen was er voor Joost slecht nieuws. Een van de beschermende regels op Sipadan is dat er per dag niet meer dan 120 duikers naar toe mogen. Nu in het hoogseizoen betekent dit dat je minimaal twee maanden van tevoren moet boeken om mee te kunnen. Dus helaas pindakaas was het onmogelijk voor Joost om te gaan.

Gelukkig zijn er ook nog andere eilanden in de buurt waar je kunt duiken. Niet dat deze in de buurt komen van het prachtige Sipadan, maar dan kon hij alsnog gaan duiken. Het duiken was niet uniek maar wel erg mooi. Hij heeft een aantal vissen gezien waarvan hij alleen nog maar had gehoord en de eilanden zijn adembenemend mooi. Voor Joost is er maar een troost .. later teruggaan. We gaan binnenkort boeken en zullen aan het einde van het jaar teruggaan naar Borneo om alsnog te gaan duiken & snorkelen op / om Sipadan.

Voor de duikers onder jullie: Wat zo speciaal is aan Sipadan is de bijzondere ligging. Normaal gesproken worden eilanden omringd door relatief ondiep water (zo rond de 30 meter). Echter is Sipadan een soort “freak of nature” want het eiland wordt omringd door zeer diep water (tussen de 800 en 2000 meter). Door deze bijzondere omgeving vind je hier veel onderwater leven dat je alleen midden op open zee vindt. Bovendien is er een zeer omvangrijke schilpadden populatie en zie je per duik tussen de 20 en 50 schildpadden.

We zijn in totaal drie nachten in Semporna verbleven. Joost is twee volle dagen op zee geweest en heeft zes duiken gemaakt waarmee hij op een totaal van 65 komt. Het was de bedoeling dat Moira beide dagen mee zou gaan om te snorkelen. Echter heeft zij iets verkeerd gegeten en een kortstondige voedselvergiftiging opgelopen. Zij heeft beide dagen in bed / de badkamer doorgebracht. Voor haar is het dus ook leuk om later terug te gaan want de natuurschoon op de eilanden / de zee is ongekend.

Tawau
Na Semporna zij we nog twee nachten in Tawau verbleven. We hadden het idee dat dit ook wel een leuk plaatsje moest zijn. Echter bleek nadat wij er aan waren gekomen dat het niet zoveel door reizigers werd aangedaan en bleek dus behoorlijk saai. Voor Joost weer een goede gelegenheid om werk in te halen en Moira kon weer op adem komen na haar ziektedagen.

Brunei
Wij schrijven dit alles vanuit Brunei waar de twee nachten zullen blijven. Voor diegene die het niet weten (zal de meerderheid wel zijn), het is een heeeeel klein landje op Borneo en vooral bekend om de olie. Al met al een heel raar landje waar niet zoveel te zien is. De meeste reizigers komen hier voor een extra stempel in het paspoort of een “visa run”.

Er leven hier z’n 350.000 mensen die worden aangevoerd door een sultan met absolute macht (het is dus geen democratie). Dit streng islamitische land is / was erg rijk en heeft nauwe banden met Engeland. Of het land nog steeds rijk is weten we eigenlijk niet.

De broer van de sultan was voorheen minister van financiën. Hij heeft de geldkraan eens flink opengedraaid en bizarre uitgaven gedaan. Zo heeft hij over de hele wereld hotels laten bouwen met de duurste ter wereld hier in Brunei zelf. Dit hotel kost ongeveer 1,5 miljard euro en is onofficieel het enige 6-sterren hotel ter wereld. Kamers binnen bij 250 euro per nacht en de duurste is rond de 12,500 euro per nacht :)

Uiteraard was de sultan en het volk niet echt blij met deze broer die het geld met containerschepen tegelijk de deur uitwerkten. Hij is dan ook afgezet en leeft nu in Engeland. Tot op het moment van zijn ontslag had hij honderden miljarden uitgegeven, waaronder vier miljard aan zichzelf. Hij heeft naar schatting 2000 auto’s, veel huizen, vijf vrouwen en 35 kinderen.

Vandaag is de sultan jarig en hij wordt 62. Dus is het vandaag een nationale feestdag en dat kun je goed merken aan de honderden mensen die hier in de straten rondhangen. Vanochtend was er een grote parade van o.a. het leger en groeperingen zoals de scouting. Toen wij om 10:00 in het centrum aankwamen was het geheel (gelukkig?) alweer afgelopen. Vanavond is er een grote nachtmarkt en vuurwerk, daar kijken we wel naar uit.

De sultan hoeft trouwens niet jarig te zijn om te trakteren. Zo bestaat hier in Brunei geen inkomstenbelasting, is de gezondheidszorg gratis en worden er flinke subsidies gegeven op auto’s.

Palau Labuan
Morgen vertrekken we met de boot naar het Maleisische eiland Labuan. Dit taxfree eiland is vooral bekend als tijdelijke toevluchtsoord voor mensen uit Brunei, waar geen alcohol wordt verkocht. Op Labuan is dit in ruime mate aanwezig (zo kost een liter Johny Walker Red label 7 euro). Wij zullen er alleen weinig gebruik van gaan maken wat Joost gaat er naar toe om weer te duiken. Er liggen vier wrakken in ondiep water waarvan twee uit WW2 en een Nederlandse. Moira heeft weer een mooi hotel gevonden en verheugt zich op het zwembad en de andere luxes van een 5-sterren hotel. Hierover later meer …

Groeten,

Joost en Moira

20 foto's Borneo

1 opmerking:

Tom en Evi zei

Hallo,

Bedankt voor je berichtje in ons gastenboek. Ik heb zojuist al een aantal reisverhalen gelezen van jullie. Allemaal zeer boeiend. :-)
Ik ken het gevoel van aftellen naar het vertrek. Vandaag is het voor ons nog 39 dagen en ik moet zeggen dat de tijd voorbij vliegt.

Zoveel te beter want we staan de popelen om te vertrekken.

Nog veel plezier gewenst op jullie reis.

Groeten,

Tom en Evi