donderdag, november 11, 2010

Naar Nederland

Nu we een week of drie weten dat onze verblijfsvergunning voor Nieuw Zeeland is goedgekeurd werd het tijd om de vervolgstappen te plannen.

In principe wilde wij voor 1 januari in NZ zijn en officieel emigreren per 31/12. Helaas gaat dit niet lukken doordat onze paspoorten nog heen-en-weer moeten worden gestuurd naar London, wat zo’n twee weken duurt. Verzenden vanaf Koh Tao is geen optie en aangezien we hier pas op 1 december vertrekken lukt het nooit meer om alles voor 31/12 geregeld te hebben.

Als je het idee van emigratie per 31/12 loslaat dan zijn we weer helemaal vrij om te kiezen wat onze volgende bestemming zal worden. We hebben er voorgekozen om voor een week of 10 naar Nederland te komen. Leuk om vrienden en famillie weer te zien, na 4 jaar de feestdagen weer eens ‘thuis’ te vieren en ook voor Joost zijn werk komt het allemaal goed uit. We kijken er nu al naar uit, behalve naar de kou dan :)

tropische storm van vorige week

Deze laatste weken op Koh Tao zijn redelijk uniek voor ons. Als je al onze bezoeken aan elkaar plakt dan zijn we hier in totaal bijna een jaar geweest en hebben bijna alle seizoenen ervaren. Het enige dat wij tot nu toe nooit hadden meegemaakt was de piek van de regentijd in November.

Ruim een week geleden trok en een tropische depressie over Thailand. Deze storm was qua intensiteit net geen cycloon. Het oog trok zo’n 100 KM zuidelijker langs ons, maar toch kregen we een flinke portie slecht weer. Het heeft bijn 36 uur non-stop geregend en er is ongeveer even veel regen gevallen als in een hele Nederlandse herfst.

Grote delen van zuid Thailand zijn onder water komen te staan. Dagen lang kwamen er geen schepen naar het eiland in verband met te hoge golven. De provincie waar Koh Tao ook aan toehoort heeft de noodtoestand uitgeroepen in 17 districten, waaronder ook onze buurt eilanden Koh Samui en Koh Phangan. Koh Tao zelf is redelijk gespaard gebleven. Er zijn flink wat bomen omgewaaid en er was een klein beetje wateroverlast.

wolkbreuk en overstroming

Gisteren hebben we opnieuw een cadeautje gekregen van Moeder natuur. Zo’n 24 uur lang heeft het intens hard geregend. Dit was pas echt een ‘wolkbreuk’, er is zeker meer dan twee meter regen gevallen. Op het hoogte punt van de storm is Joost naar buiten gegaan en ondanks dat we op een helling wonen stond hij tot aan zijn enkels in het water. Deze regen was een stuk heviger dan die van vorige week.

Al het water dat van de bergen / heuvels afkomt verzameld zich in het grootste dorpje van het eiland, genaamd Sairee village. Het nieuwe rioleringssysteem – met een diameter van bijna 1 meter(!) – kon de ernome hoeveelheid water simpelweg niet aan. Veel van de winkels zijn gedeeltelijk onder water komen te staan.

Ongeveer een uur na het hoogtepunt zijn wij samen opnieuw naar Sairee gegaan. De regen was inmiddels gestopt en we hebben enkele foto’s gemaakt. Inmiddels was het water al weer een stuk rustiger en lager dan op het hoogtepunt. Joost schat dat het water zo’n 30 tot 40 centimeter hoger was dan op de foto’s te zien is.

Hopelijk hebben we nu het ergste van het regenseizoen gehad. De voorspellingen zijn redelijk.

foto’s overstroming

Tot in Nederland,

Joost & Moira

1 opmerking:

Agnes en Colinda zei

Moet een aparte gewaarwording zijn geweest, die storm en al die regen.
Gelukkig is alles goed met jullie en heb je dat ook weer gehad.
Hier regent het ook hoor, alleen niet zo veel en niet zo hard.
Het zijn miezerige en druilerige dagen, zoals jullie ze kennen van Nederland.
Dus,...... home sweet home!!! Hi,hi,..
Een goede reis naar Nederland en veel plezier.
Succes met het regelen van jullie emigratie.
Spannende tijd.

Groetjes van Agnes en Colinda en een knuffel van Sammy