maandag, februari 09, 2009

Sydney

Hallo allemaal,

Inmiddels is het al weer bijna twee maanden geleden sinds we hier ons laatste bericht achterlieten, toen nog vanuit Indonesië. Overmorgen gaan we weer op reis en dan hebben we twee maanden in het centrum van Sydney gewoond.

Vanaf Bali was het zeven uur vliegen naar Sydney. De veiligheidsmaatregelen op het vliegveld van Bali waren echt bizar streng. Sinds de aanslagen op Bali zijn de maatregelen verscherpt en hebben ze wel hele rare regeltjes. Zo mag je bijvoorbeeld geen batterijen meer meenemen?! Naast de veiligheidsregels zijn ze in Australië nogal bang voor infecties en mag je vrijwel geen etenswaren meenemen. Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Sydney worden alle tassen gescand met X-rays en wordt er gezocht naar de 1001 dingen die je niet mag meenemen. Gelukkig wisten we dit van te voren en konden zonder al te veel moeite door de controles heen.

Ons appartement hier in Sydney hadden we al geruime tijd geleden geboekt met slechts een aantal kleine foto’s in een brochure. Eenmaal aangekomen in het appartement waren we redelijk opgelucht dat het best ruim en schoon was. De locatie was echt geweldig! We zaten op nog geen vijf minuten lopen van Darling harbour en het Sydney operahuis / de harbour bridge waren te voet binnen 10 minuten bereikbaar. Eigenlijk was er maar een ding dat een beetje tegen viel en dat was het uitzicht. 20 meter voor onze neus staat een groot gebouw van de ING bank en dat ontneemt al het zicht.

Na weer een paar maanden in Azië te zijn geweest was Australië een soort thuiskomen. Je valt niet mee op en het toerisme is hier niet de hoofd bron aan inkomsten, waardoor iedereen je lekker met rust laat. De eerste weken hebben we dan ook niet zo heel veel gedaan. Joost is fulltime gaan werken en Moira had weer een huishouden te runnen en een hele grote stad met nieuwe winkels te verkennen :)

De feestdagen waren de reden om naar Sydney te gaan. Vorig jaar in Vietnam vielen deze nogal tegen en we hebben toen besloten om de volgende keer te gaan voor de best mogelijke in de regio en met name het vuurwerk. Kerst was erg grappig en dan vooral de temperatuur in combinatie met de mensen en winkels. Bij 30 graden en een strak blauwe lucht mensen in korte broeken met een kerstmutsen op langs een etalage met een sneeuwpop te zien lopen is gewoon grappig. Of de muziek in de winkels … it’s gone a be a cold, cold, christmas …

Dan oud & nieuw. De sfeer op 31 december deed ons denken aan Koninginnedag in Nederland. De mensen hier drinken ook zoveel als op Koninginnedag :) Na een paar uur te hebben gewacht bij de harbour bridge was het tijd voor het vuurwerk. De regering had al aangekondigd dat het niet zou bezuinigen op het vuurwerk, ondanks de financiële crisis. Ze hadden het grootste vuurwerk ooit beloofd en dat was dan ook wat volgde. Nadat er massaal werd afgeteld van 10 naar 0 leek het wel als of de oorlog was uitgebroken. Het is niet echt goed te beschrijven hoe mooi het was, maar misschien hebben jullie zelf er wel iets van gezien op tv / internet. Het was voor ons veruit het mooiste vuurwerk dat we ooit gezien hebben en we verwachten niet dat dit ooit nog zal worden overtroffen.

8 Januari kwam Moira haar moeder voor de twee keer sinds ons vertrek langs voor een vakantie. Na de reis van 26 uur werd zij door Moira opgehaald van het vliegveld. Tijdens de reis was zij een beetje ziekig geworden en had erg last van haar onderbuik. Eenmaal aangekomen in het appartement en na een dutje werden de klachten alleen maar heviger en werd het tijd om naar een arts te gaan omdat de klachten behoorlijk serieus werden. Via de huisarts door naar het ziekenhuis en binnen 36 uur na aankomst lag ze op de operatietafel. Een acute blindedarmontsteking met buikvliesontsteking. Uiteindelijk heeft zij bijna een week in het ziekenhuis gelegen, niet echt een goed begin van een vakantie :(

Ondanks de latere start van haar vakantie heeft ze samen met ons toch nog veel dingen kunnen zien en doen. We hebben veel musea bezocht, gewinkeld, naar de parken geweest en zijn zelfs naar een operavoorstelling in het operahuis geweest. Uiteindelijk hebben we afgesloten met een heerlijk diner in Darling harbour. Op 1 februari is zij weer op het vliegtuig richting Nederland gestapt. Op dat moment was het temperatuursverschil 31 graden tussen Nederland en Sydney, even wennen dus :)

Waarschijnlijk zullen jullie wel veel hebben gehoord over Australië de laatste dagen. De temperaturen zijn enorm hoog opgelopen en op sommige plaatsen is 47 graden gemeten. Door aanhoudende droogte, een harde wind en de hoge temperaturen zijn er enorme branden ontstaan. Het nieuws is er vol van. De videobeelden die we te zien krijgen zijn bizar. Het tempo waarmee de vuren om hen heen grijpen is verbijsterend. Ze noemen het hier een tsunami van vuur en als je de beelden ziet dan weet je waarom. We hopen dat ze het snel onder controle krijgen en de verantwoordelijken weten te pakken, want ja de meeste vuren zijn aangestoken!

Overmorgen dus weer op pad. We hebben een week een auto gehuurd. Natuurlijk goed verzekerd want Joost heeft nog nooit aan de linker kant van de weg gereden (in een auto). Het plan is om naar een zuiden te gaan en een week later moet de auto in Melbourne worden geretourneerd. We hopen dat we niet zoveel last gaan krijgen van de bush fires, want dit is de regio waar de grootste problemen zijn. We zullen in ieder geval voorzichtig zijn.

Tot de volgende keer en veel plezier met de foto’s

Moira en Joost

foto's Sydney
filmpje #1 vuurwerk (62MB)
filmpje #2 vuurwerk (24MB)

2 opmerkingen:

Jantina van Veelen zei

Alvast van harte met je verjaardag Joost, das morgen toch? En ook alweer plannen naar Nederland te komen, of blijven jullie lekker daar? Heerlijk hoor, zo reizen! Geniet ervan!

Anoniem zei

hey vakantie gangers ;)
wanneer komt er weer een mooie update over jullie avonturen in het oosten???

groetjes hetty en evertjan